Recepten met knoopwier
- Guido Krijger
- 8 jan
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 1 dag geleden
Fijngehakt kan het rauw door salades of als toekruid door warme gerechten. Het is echter wat taai van structuur, dus koken of roerbakken in tempura’s behoren ook tot de mogelijkheden. Blancheren kan ook en dan lekker combineren met tomaten! Vanwege zijn agar ook gebruikt om er ‘jelly’s’ van te maken.
Wil je zeewier bestellen? Klik hier.

Gazpacho met Viltwier of Japans bessenwier
Ingrediënten (voor 4 personen)
Viltwier of Japans bessenwier
500 gr rijpe tomaten
2 eetlepels olijfolie
3 bosuitjes in ringetjes
2 teentjes geperste knoflook
verse basilicum
1 rode peper, fijngesneden (zonder zaadjes) optioneel
750 ml tomatensap
sap van 1 limoen
1 avocado
Bereiden
Viltwier wassen (en droogknijpen in theedoek) en heel fijn snijden. Tomaat, zeewier, olie, ui, knoflook, basilicum en rode peper pureren; onderwijl tomatensap toevoegend. Breng op smaak met limoensap (bewaar wat voor de avocado) peper en als nodig, zout.Snij avocado in piepkleine blokjes en besprenkelen het met limoensap. Doe dit bij de soep in.
Uit: Seaweeds, edible, available & sustainable van O. Mouritsen
Simpele ovenschotel met pompoen en gezaagde zee-eik
Ingrediënten (voor 4 personen)
1 pompoen van ongeveer 2 kilo
1 bol knoflook
gezaagde zee-eik, heel fijn gesneden
verse rozemarijn – 5 takjes
7 eetlepels (naar eigen inzicht)
olijfolie
1 el citroensappeper en zout
Bereiden
Verwarm de oven voor op 220 graden. Snij de pompoen in tweeën en schep met een lepel het vruchtvlees eruit. Snij de twee helften in halve maantjes (de schil laat je zitten). Beleg een bakplaat met bakfolie en leg hier de pompoen op. Voeg de losse tenen knoflook en heel fijn gesneden zee-eik toe aan de pompoen. Trek grof de blaadjes van de steeltjes rozemarijn en verdeel over de pompoen. Schenk de olijfolie en citroensap erover en bestrooi met peper en zout. Hussel alles een beetje door elkaar en plaats in de oven voor 40 minuten. Schep het halverwege even om.
Variant op een recept van de groenmeisjes.nl