Fijngehakt kan het rauw door salades of als toekruid door warme gerechten. Het is echter wat taai van structuur, dus koken of roerbakken in tempura’s behoren ook tot de mogelijkheden. Blancheren kan ook en dan lekker combineren met tomaten! Vanwege zijn agar ook gebruikt om er ‘jelly’s’ van te maken.
Wil je zeewier bestellen? Klik hier.
Knoopwier - Guacamole dip
Ingrediënten
1 geprakte avacado
1 gehakte tomaat
1/2 kopje fijngehakt Knoopwier (eventueel geblancheerd)
sap van 1/2 Citroen
1/8 theelepel Cayenne peper
1/4 fijn gesneden ui
50 gram roomkaas
Bereiden
Avocado en citroensap mengen, daarna rest van de ingrediënten toevoegen en blenderen.Lekker op brood, toastjes, dippen of als vulling.
Knoopwier/bieten humus
Ingrediënten
2 rode bieten (gekookt)
gehakt knoopwier (kan vastlopen in de blender als je de hele draad erin doet)
korianderblad of peterselie (naar eigen smaak)
1 blik kikkererwten
2 teentjes knoflook
3 eetlepels sesamzaadjes of tahin
1 eetlepel komijn
½ citroen geperst
1 eetlepel azijn (het liefst een fruitige zoals framboos of granaatappel)
3 eetlepels olijfoliezout (niet teveel! ) en peper
Bereiden
Doe de geschilde bieten met gehakte knoopwier, korianderblad, de kikkererwten, de knoflook, de sesamzaadjes of tahin, de komijn, de azijn en het citroensap in een keukenmachine of blender en mix tot het een egale massa is. Proef en pas aan naar smaak met wat extra olijfolie voor de smeuïgheid en azijn, citroensap of zout (!) en peper voor de smaak. Klaar!
Gazpacho met Knoopwier of Japans bessenwier
Ingrediënten (voor 4 personen)
Knoopwier of Japans bessenwier
500 gr rijpe tomaten
2 eetlepels olijfolie
3 bosuitjes in ringetjes
2 teentjes geperste knoflook
verse basilicum
1 rode peper, fijngesneden (zonder zaadjes) optioneel
750 ml tomatensap
sap van 1 limoen
1 avocado
Bereiden
Knoopwier wassen en heel fijn snijden. Tomaat, zeewier, olie, ui, knoflook, basilicum en rode peper pureren; onderwijl tomatensap toevoegend. Breng op smaak met limoensap (bewaar wat voor de avocado) peper en als nodig, zout.Snij avocado in piepkleine blokjes en besprenkelen het met limoensap. Doe dit bij de soep in.
Uit: Seaweeds, edible, available & sustainable van O. Mouritsen
Simpele ovenschotel met pompoen en knoopwier
Ingrediënten (voor 4 personen)
1 pompoen van ongeveer 2 kilo
1 bol knoflook
knoopwier, fijn gesneden
verse rozemarijn – 5 takjes
7 eetlepels (naar eigen inzicht)
olijfolie
1 el citroensappeper en zout
Bereiden
Verwarm de oven voor op 220 graden. Snij de pompoen in tweeën en schep met een lepel het vruchtvlees eruit. Snij de twee helften in halve maantjes (de schil laat je zitten). Beleg een bakplaat met bakfolie en leg hier de pompoen opVoeg de losse tenen knoflook en fijn gesneden knoopwier toe aan de pompoen. Trek grof de blaadjes van de steeltjes rozemarijn en verdeel over de pompoen. Schenk de olijfolie en citroensap erover en bestrooi met peper en zout. Hussel alles een beetje door elkaar en plaats in de oven voor 40 minuten. Schep het halverwege even om.
Variant op een recept van de groenmeisjes.nl