Zeesla smaakt een piets naar zuring of wat spinazie-achtig, heeft een ‘sea-breeze aroma’. Het is een barbapappa in de keuken: van eetbaar papier om bijvoorbeeld vis of tempeh tot een heerlijk geroosterd strooisel. Lekker in kleine stukjes door salades (heel fijn snijden!) en omeletten, door soep, door snacks en met andere groenten.
Wil je zeewier bestellen? Klik hier.
Frisse zeesla salade
Ingrediënten Zeesla
2 stevige
verse bietjes
handje vol rozijnen
geroosterde sesamzaadjes
Dressing
fijngesneden
koriander naar smaak
olijfolie
balsamico
theelepel honing, ahorn of andere siroop/
stroop
theelepel mosterdpeper/zout
Bereiding
Blancheer de Zeesla voor 1 minuutje, knijp het vocht eruit en snij hem in dunne reepjes. Schil de bietjes en schaaf er flinterdunne plakjes van met een goede kaasschaaf (belangrijk dat je ze heel dun schaaft anders wordt het zo’n gekauw..). Maak flink wat dressing en doe de rozijnen en bieten er bij. Het is de bedoeling dat alles goed doordrenkt wordt. Laat de salade minstens een half uur voor gebruik staan. De langer de lekkerder. Vlak voor opdienen kan de Zeesla er ook bij. Eventueel afmaken met geroosterde sesamzaadjes.
Zeesla smoothie met spinazie
Ingrediënten
Voor 4 personen een bekerglas smoothie à 200 ml.
4 vers geperste sinaasappels
3 handjes gewassen spinazie
een heel vel, met kraanwater gewassen, zeesla
evt. 1 theelepel honing
Bereiding
Dit alles in de blender en na inschenken gelijk opdrinken.
Het leuke is dat de zeesla een schuimig effect geeft: zeeschuim
Recept van: Eetkompas.nl
Zeesla smoothie
Ingrediënten
Sap van 1 sinaasappel
2 kiwi’s
beetje gember
3 tot 5 ijsblokjes
Zeesla (eerst in kleine stukjes snijden)
Zeesla met banaan en/of ananas
Ingrediënten
aantal vellen zeesla
1 banaan in schijfjes
stuk verse ananas in blokjes
Bereiding
Zeesla combineert goed met vers fruit.
Wikkel eens een stuk zeesla om een plakje banaan of om een blokje verse ananas. Als zeesla heel jong is kan het misschien rauw of eerst overgoten met gekookt water en uitgeknepen. Bij wat dikkere zeesla moet je het misschien langer koken/blancheren. Zet het vast met een prikker. Bestrooi met een klein beetje zeezout en eventueel nog wat rode of zwarte peper. Zeesla verliest altijd wat smaak door het afspoelen. Wees dus niet te bang dat je het te zout maakt.
Zeesla - Guacamole dip
Ingrediënten
1 geprakte avacado
1 gehakte tomaat
1/2 kopje fijngehakt zeesla (eventueel geblancheerd)
sap van 1/2 Citroen
1/8 theelepel Cayenne peper
1/4 fijn gesneden ui
50 gram roomkaas
Bereiden
Avocado en citroensap mengen, daarna rest van de ingrediënten toevoegen en blenderen. Lekker op brood, toastjes, dippen of als vulling.
Griet met zeesla uit de oven
Ingrediënten
zeesla
griet filet zonder vel
lente-ui
peterselie
tijm
citroen
knoflook
zeezout en olijfolie
Bereiding
Snij de grietfilet in de lengte door.Hak de peterselie, lente-ui en knoflook fijn en meng met tijmblaadjes, citroenrasp, olijfolie en zeezout. Spreid dit mengsel over de binnenkant van de filets.Leg deze op de zeeslabladeren en rol de filets op tot een pakketje.Besprenkel de pakketjes met olijfolie en strooi er wat zeezout op.Gaar in voorverwarmde oven (200 graden) tot ze gaar zijn.Snij in plakken en serveer warm, lauw of koud met citroensap.
Zeesla-komkommer soep
Ingrediënten voor 2 personen
zeesla
1 komkommer
180 gram Griekse yoghurt
50 ml plantaardige room
2 teentjes knoflook
2 eetlepels muntblaadjes
1 eetlepel peterselie
versgemalen peper en zout
Bereiding
Schil de komkommer, verwijder de pitten en pureer het vruchtvlees zeer glad met de fijngesneden zeesla, de yoghurt, de geperste knoflook en de fijngesneden munt.Kruid met flink wat peper en zout.Plaats de komkommerpuree 1 uur in de koelkast.Roer net voor het opdienen de room en de fijngesneden peterselie door de komkommerpuree.Kruid bij met wat peper en zout. Garneer met muntblaadjes.
Rode kool & zeesla
Ingrediënten
50 g boter
1 ui
gesnipperd
2 appels geschild en in blokjes
800 g rode kool fijngesneden
zeesla fijn gesneden
150 ml sinaasappelsap
2 eetlepels zoetstof: honing, oerzoet, rijststroop…
1 eetlepel kaneel
2 kruidnagels
2 laurierblaadjes
100 g rozijnen
Bereiden
Smelt de helft van de boter in een ruime braadpan en fruit de ui en appel 4 minuten. Schep de rode kool erdoor en schenk het sinaasappelsap erbij. Voeg de suiker, kaneel, kruidnagels, laurier en rozijnen toe en laat de rode kool met het deksel op de pan op laag vuur. 20 minuten stoven, voeg dan de zeesla toe en laat het nogmaals 5 minuten stoven.
Schep de rode kool tijdens het stoven een paar keer om. Verwijder de kruidnagels en laurier en roer de rest van de boter door de rode kool. Serveer het gerecht in een grote voorverwarmde schaal.
Pasta Ulva
Ingrediënten voor 4 personen
450 gr penne
zeesla fijngesneden
2 eetlepels olijfolie
1 gesnipperde bosui
1 teen knoflook fijngehakt
1 kleine aubergine, in stukjes gesneden
2 tomaten, in stukjes gesneden
½ eetlepel gedroogde rozemarijn
1 theelepel gedroogde tijm
1 theelepel gedroogde oregano
5 zongedroogde tomaatjes, in reepjes
1 eetlepel tomatenpuree
scheutje balsamico-azijn
evt. zeezout en versgemalen zwarte peper
Bereiden
Fruit ui, knoflook en de fijngesneden zeesla in een eetlepel olijfolie. Voeg de aubergine toe, bak dit alles even aan en zet het vuur laag. Voeg een klein scheutje water toe, doe een deksel op de (wok)pan en laat de aubergine bijna gaar stoven.Voeg tomaten, kruiden, zongedroogde tomaatjes, tomatenpuree en een scheutje balsamicoazijn toe en laat dit op een hoger vuur even pruttelen.Kook ondertussen de pasta gaar. Giet af en meng er een scheutje olijfolie door om te voorkomen dat de pasta aan elkaar gaat kleven. Roer het groente-wier mengsel door de pasta en breng het geheel eventueel op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper. Serveer met wat olijven, bijvoorbeeld zuurdesembrood met olijfolie en rucola.
Recept gebaseerd op recept Lisette Kreischer.
Broodje zeesla-aubergine
Ingrediënten
Aubergine
Miso
Olijfolie
Zeesla
Brood
Mayonaise
Wasabi
Sla
Sesamzaad
Peper en zout
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 graden.Snijd een aubergine in lange dunne plakken. Bestrijk ze met miso en olie en leg er zeesla bovenop.Rooster de aubergine plakken in 25 minuten gaar.Bestrijk sneetjes brood met mayonaise en wat wasabi. Leg er een blaadje sla en een dubbelgeslagen plak aubergine op. Voeg peper en zout toe naar behoefte. Zet eventueel vast met een prikker. Bestrooi met geroosterd sesamzaad.
Stevige soep met bulger en zeesla
Ingrediënten
3 zoete uien
zeesla
2 teentjes knoflook
olijfolie
1 tl kardemonzaadjes
2 tl kaneel
2 tl 7 spice- of pimentpoeder
1 kleine flespompoen
2 potten tomaten op sap
175 g bulgur of gerst of linzen
fijngesneden peterselie.
Bereiden
Snijd de uien in halve ringen en de knoflook fijn. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak 2 van de 3 uien goudbruin onder voortdurend omscheppen, bestrooi met wat zout. Bak de andere ui met de knoflook op laag vuur zacht in een soeppan, voeg de kardemon, kaneel en 7-spice of piment toe. Snijd de pompoen met schil en al in grove blokjes (verwijder zaadlijsten) en voeg toe. Voeg nu ook de tomaten op sap, de bulgur (of ander graan) en wat zout toe. Voeg wat water toe en kook de soep op laag vuur gaar in ca. 15 min. Voeg tussentijds evt. nog wat water toe als de soep te dik is. Roer de peterselie en de zeesla door de soep en serveer met wat van de gebakken uien bovenop.
Hartige taart met zeesla
Ingrediënten
Zeesla
Lente-ui
Verse knoflook
1 bakje ricotta
4 eieren
Geraspte parmezaanse kaas (naar smaak)
Zwarte pitloze olijven in plakjes gesneden
Evt dille en/of munt (varieer een volgende keer eens met citroenrasp of nootmuskaat)
Bekleed je bakvorm (22 cm) met een deeg naar keuze; 3 lagen beboterd filodeeg of bladerdeeg of zanddeeg.
Bereiden
Smoor de zeesla, lente-ui en knoflook kort in een mengsel van boter en olijfolie. Het gaat er om dat de zeesla makkelijker te eten is.Meng de 4 eieren met de ricotta en parmezaanse kaas en maak zonodig op smaak met peper en zout.Voeg de plakjes olijven toe en evt dille en/munt.Giet dit mengsel op het deeg en vouw de zijkanten naar binnen.Bak ong 20/30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden of tot de vulling gaar is en het deeg gebruind.