De middennerf van Wakame is steviger van structuur en behoeft andere bereiding: fijnhakken, koken of roerbakken. Het blad is veel zachter en kan zowel vers als verwarmd gegeten worden. Door salades, als groente, als verpakking om een visje of tempeh, door brood, in soepen. Snij daarvoor de wakame in kleine stukjes en voeg ’t bij de soep. Wakame chips is ook heerlijk! Een echte snoeper is wakame met chocola. Laat daarvoor de Wakame drogen om hem vervolgens te roosteren voor een heerlijke knisperige bite.
Wil je zeewier bestellen? Klik hier.
Wortellinten Wakame
Ovenschotel ...
Wakame cake
Tijd: 15+50 min.
Ingrediënten
200g bloem
1 zakje bakpoeder
70g chocoladestukjes
75g (room)boter
4 eieren
60g wakamé
75g suiker
60g gekonfijte gember (naar smaak)
Bereiding
Gebruik verse wakame of wel gedroogde wakame vlokken 10 min. in ruim water.Verwarm de oven voor (180ºC, of stand 5/6). Meng boter en suiker.Voeg eieren, bloem en bakpoeder toe. Goed mengen. Snij de wakame in kleine stukjes of reepjes en voeg toe. Snij de gember in kleine stukjes en voeg samen met de stukjes chocolade toe. Goed doorroeren tot er een homogene massa is ontstaan. Doe dit over in een beboterde en met bloem bestoven bakvorm.50 min in de oven bakken. Laat de cake afkoelen voordat je deze uit de vorm haalt.
bron: zeewierwijzer.nl
Bietensalade Wakame
Ingredienten
Rode biet
Wakame
Dressing
Doperwtjes met wakame en munt
Ingrediënten (voorgerecht)
Pak diepvries doperwtjes (ca. 450 gram)
1 teentje knoflook
Verse Wakame, ter grootte van een flinke boterham, gespoeld en zeer fijn gesneden
Handjevol verse munt (koriander kan ook), fijngesneden
3 eetlepels olijfolie
Zeezout en zwarte peper uit de molen
1 fijn gesnipperd lente-uitje
½ theelepeltje citroenrasp
Bereiding
Doe de doperwtjes in een bodempje water en kook ze gaar. Giet ze af en meng ze met de knoflook, wakame, munt, olie, ui en peper en zout naar behoefte. Vervolgens prak je het tot een egale massa of doe je het in een keukenmachine. Lekker op toast in combi met Mais soep met Japans bessenwier!
Zeewierburger
Ingrediënten
375 g tofu
10 g gedroogd zeewier
3 cm gember
6 el panko
1 lijnzaad ’ei’ (1 el gemalen lijnzaad, geweekt in 2 el water)
2 zakjes miso soep (Saitaku)
2 tl shichimi togarashi (Jonnie Boer)
4 hamburgerbroodjes (die van de jumbo zijn vegan)
1 tomaat in plakjes
4 augurken in plakjes
1 rode ui in dunne ringen
4 blaadjes kropslamayonaise of veganaise
Bereiding
Laat de tofu uitlekken. Wikkel het stuk in keukenpapier en zet er iets zwaars op. Verwarm de oven voor op 220 °C. Prak de tofu met een vork of pureestamper fijn. Snijd het zeewier fijn en laat in een schaaltje met water 10 min. wellen. Giet af, laat uitlekken en dep droog. Schil en rasp de gember, doe samen met het zeewier, lijnzaad, panko, miso en shischimi togarashi bij de tofu. Meng door elkaar en vorm er met vochtige handen burgers van. Leg de burgers op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de burgers ca. 10 min. in het midden van de oven. Keer de burgers, en bak nog eens ca. 10 min. Snij de broodjes open en leg ze bij de burgers in de oven.
Neem de broodjes en burgers uit de oven. Besmeer het onderste broodje met veganaise en beleg achtereenvolgens met sla, een burger, tomaat, ui en augurk (en eventueel een pittige saus naar keuze) en dek af met de bovenkant.
Bron: Angelika’s Blog
Â
Fritata met wakame en spinazie
Ingrediënten
wakame
spinazie
eieren, olijfolie, zeezout, sesamzaad
Bereiding
Was en snij de spinazie fijn, zo ook de zachte bladeren van de wakame.Kluts de eieren met zeezout.Giet een dun laagje ei mengsel in een koekenpan met olijfolie.Leg daarop de gesneden spinazie en wakame en besprenkel met sesamzaadjesBak de fritata in de pan of in de oven.
Â
Spinazietaart met feta en wakame
Voorbereidingstijd: 15 min - Oventijd: 25 Ã 30 min
Ingrediënten
8 vellen bladerdeeg met roomboter
65 gram pijnboompitten
600 gr verse spinazie, gewassen
2 teentjes knoflook, fijngehakt
scheutje olijfolie
200 gram feta
1 volle tl oregano
2 eieren
scheutje room
1 hand vers geraspte pecorino kaas
peper en zout
Wakame
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.Haal vellen bladerdeeg uit vriezer en laat ontdooien.
Rooster de pijnboompitten in een pannetje tot deze lichtbruin zijn.Fruit knoflook. Knoflook mag niet bruin worden. Voeg de spinazie toe en roerbak deze totdat spinazie allemaal net geslonken is. Van het vuur halen en laten uitlekken. Doe 2/3 van spinazie samen met de helft van de feta in een mixer en mix heel even totdat spinazie fijn is. Het moet geen pap worden. Snijd de wakame fijn en voeg het toe. Schep de gemixte spinazie bij de grove niet gemixte spinazie en brokkel de overgebleven feta en de geroosterde pijnboompitten erdoor. Voeg de oregano toe aan het spinaziemengsel en breng goed op smaak met peper en zout. Gebruik bakpapier of boter zodat de taart niet aan het bakblik brand. Leg de bladerdeeg in het bakblik en zorg dat er de bovenste rand over is om iets over de taart te kunnen vouwen. Verdeel het spinaziemengsel over de bodem van de taart. Klop de eieren samen met een scheutje room in een bakje. Roer de pecorino kaas erdoor. Schenk de eieren over de spinazietaart en leg de overhangende bladerdeeg op de taart. Plaats in de oven: ca. 25 Ã 30 min.
Wakame meloen salade
Ingrediënten
1 galiameloen
45 gram gepelde walnoten
fijn gesneden verse wakame
6 eetlepels olijfolie
2 eetlepels witte wijn-azijn
1 theelepel honing
plukje fijn gesneden koriander
75 gram veldslazout en peper
Â
Bruintjesbonen/pompoenschotel met muntroom
Ingrediënten
fijn gehakt Wakame
fijn geknipt Japans bessenwier (laat de dikke hoofdsteel weg)
2 el olie
1 gesnipperde ui
2 teentjes fijngehakt knof
pompoen in stukjes
4 grofgehakte tomaten (of een blik)
2 verschillende blikken bonen naar keuze (aduki en kidnybonen bijv.)
1 bekertje zure room (125 gr) met 2 tl gedroogde munt erdoorheen geklopt
200 ml water
Bereiding
Fruit de ui en knoflook, schep pompoen erdoor en bak deze 5 minuten mee. Tomaat, Japans bessenwier erbij en 200 ml water en tegen kook aanbrengen. Zet laag en stoof de pompoen. Voeg de bonen en de Wakame toe en laat nog 5 mnuten pruttelen. Breng op smaak met peper en zout en wat er nog meer lonkt in de keuken. Schep op de borden met flinke dot muntroom. Serveer met stokbrood en wat salade..
Nog lekkerder wordt het als je de pompoen nog even grilt in de oven…
Â
Wakame salade
Ingrediënten (voor 2 personen)
16 zoete snoeptomaatjes, rode en gele
2 eetlepels geroosterd sesamzaad
2 eetlepels zeewier azijn of rijstazijn
4 eetlepels ketjap manis
1 eetlepel vers citroensap
1 kleine teen knoflook, uitgeperst
Wakame, een flinke hand in kleine reepjes gesneden. De nerf kun je ook klein snijden en in de salade verwerken of stop de nerf in een fles witte azijn. Zo krijg je een fles zeewier azijn die je volgende keer in dit recept kunt gebruiken.
Bereiding
Spoel de wakame lichtjes af en laat uitlekken. Snijd intussen de tomaatjes doormidden. Rooster -als je geen kant en klaar geroosterde sesamzaadjes hebt – sesamzaadjes in een droge anti aanbak pan. Blijf roeren, de zaadjes branden snel aan.Maak een dressing van de azijn, ketjap, citroensap en knoflook. Leg de wakame op 2 borden, leg de tomaatjes er bij en bestrooi met het geroosterde sesamzaad. Als laatste de dressing er over. Smakelijk!
Ook lekker met wat chili in de dressing. Eet er geroosterd desem brood bij.
Â
Pastinaaksoep met wakame
Ingrediënten voor 4 personen:2 uien (240g)
1 prei (250g)
2 pastinaken (800g)
1 aardappel (175g)
4 bouillonblokjes met tuinkruiden
40g roomboter
2 tl wasabi
wakame
Bereiding:Schil de pastinaken en snijd ze in blokjes. Pel de uien en snijd ze grof. Snijd de prei in ringen. Schil de aardappel en snijd in dobbelstenen.Laat de roomboter smelten in een kookpot. Voeg de groenten toe en laat 5 minuten stoven.Giet het warme water over de groenten en voeg de bouillonblokjes en het wasabi-poeder toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat de soep 20 minuten zonder deksel koken.Haal de soep van het vuur en mix met een staafmixer. Kruid af met peper en eventueel zout. Snijdt de wakame in kleine reepjes en voeg het toe aan de soep.