top of page

Recepten met priemwier

Het is een fotogeniek, vlezig wier met een lekkere bite wat nog het meest weg heeft van Zeekraal, alleen is het nog zachter. Priemwier is het best rauw te gebruiken. Het is een makkelijk en zeer smakelijk wier: je kunt het ongestraft overal vers door doen: door salades, wraps, rauw toevoegen aan roerbakschotels of soepjes. Dippen in gesmolten chocolade …


Wil je zeewier bestellen? Klik hier.



Aubergine-Agardhiella soep


Ingrediënten (voor 4 personen)

1 rode uit, gesnipperd

3 teentjes knoflook, gesnipperd

2 aubergines, in kleine blokjes

fijn gesneden Agardhiella (Priemwier)

1 kaneelstokje

Olijfolie

1,5 liter groentebouillon

500 gram gezeefde tomaten

400 gram kikkererwten, uitgelekt en schoongespoeld

1 tl harissa (of chili naar smaak + el ras elhanout + 1 tl citroensap)

1 bosje koriander, de blaadjes


Bereidingswijze

Verhit een scheutje olijfolie in een flinke soeppan en bak ui en knoflook ongeveer 2 minuten. Voeg de aubergines en het kaneelstokje toe en bak circa 5 minuten mee. Schenk de bouillon en de gezeefde tomaten toe en kook in ongeveer 12 minuten de aubergines gaar. Verwijder het kaneelstokje. Voeg vervolgens de kikkererwten en harissa toe en maak goed warm. Pureer glad met staafmixer en voeg vlak voor opdienen het Priemwier (Agardhiella) en de korianderblaadjes toe. Lekker met Turks brood (in plakken gegrild of in de olijfolie gebakken).

 


Kievitsbonensalade met priemier


Ingrediënten

Priemwier

gedroogde kievitsbonen, kikkererwten, kidney- of andere bonen

rijpe kleine tomaatjes

verse koriander

citroen, olijfolie, zeezout, verse knoflook


Bereiding

Week de kievitsbonen (of anders kikkererwten, kidney- of andere gedroogde bonen) en kook ze vervolgens met knoflook, zeezout en de stelen van peterselie en koriander tot ze gaar zijn. Laat afkoelen.Maak een pittige dressing van citroensap, olijfolie, zeezout en verse knoflook. Snij het Priemwier in kleine stukjes. Snij de tomaatjes en de verse koriander en meng met de bonen, Priemwier en vinaigrette.


 

Healthy Caesar’s Salad met Priemwier


Ingrediënten (voor 4 personen)

Priemwier, in kleine stukjes gesneden

¼ spelt stokbrood of restje brood

2 eetlepels olijfolie

2 tenen knoflook, grof gehakt

zout

krop Romaine sla

1 theelepel mosterd

3 eetlepels hennepzaadolie

1 theelepel sojasaussnippers

pizzatopping (plantaardige kaas) of echte kaas


Bereiding

Snijd het brood in dobbelsteentjes. Verhit de olie en verhit daar de knoflook in. Laat de smaken goed intrekken en vis dan de knoflook uit de olie. Bak de dobbelsteentjes in de hete olie goudbruin en knapperig. Scheur de slabladeren in stukjes, verwijder de nerf. Was ze in ijskoud water. Meng nu in een grote slakom mosterd, hennepzaadolie en sojasaus door elkaar. Breng op smaak met wat zout en peper. Doe de stukjes sla en de stukjes priemwier in de kom en hussel door elkaar, totdat de dressing op alle blaadjes zit. Verdeel de croutons over de sla. Strooi de plantaardige kaas erover. Maal wat peper over de salade.


Variant op recept van Lisette Kreischer

 


Pasta met priemwier

Hoofdgerecht, 2 personen


Ingrediënten

75 gr pasta

60 ml slagroom

priemwier

1/2 lente-uitje

1/2 teen knoflook

1 eetlepel pesto

50 gr witte bonen uit pot (uitgelekt)

versgemalen peper

1 handje basilicumblaadjes


Bereiding

Kook de pasta in ruim water met een snuf zout al dente. Snijd de lente-uitjes in ringetjes en pers de knoflook uit. Breng intussen in een ruime pan de slagroom met priemwier, lente-ui en uitgeperste knoflook zachtjes aan de kook en laat 5 minuten met het deksel op de pan stoven. Roer er vervolgens de pesto en bonen door en laat nog 1 minuut doorwarmen.Giet de pasta af (houd wat kookwater achter) en meng de pasta gelijkmatig door het priemwiermengsel. Voeg zo nodig nog wat kookvocht toe, als je het te droog vindt. Verdeel de pasta over de borden, maal er peper over en garneer met basilicumblaadje. Lekker met komkommersalade.


 

Priemwier tortilla


Ingrediënten (voor 2 personen)

2 zoete aardappels

1 rode ui

6 eieren

flinke pluk verse peterselie, fijngehakt

100 gram feta

priemwier


Bereiding

Schil de zoete aardappel en snijd deze in dunne plakjes (met een rasp in een keukenmachine gaat dat het best). Schil de ui en snijd ook deze in dunne ringen. Snijd het wier in kleine stukjes.Verwarm een scheut olie in een pan en bak de aardappel en ui met wat peper en zout in 5 minuten goudbruin. Klop ondertussen de eieren los met de peterselie en brokkel hier de feta en het priemwier door.Giet het eimengsel in de pan over de ui en aardappelplakjes. Zet het vuur laag, zet een deksel op de pan en bak de tortilla in 10 minuten gaar. Haal hem dan uit de pan, snijd hem in punten en serveer! Lekker met een groene salade!

 


Courgetteboter met priemwier

Een heel eenvoudig recept voor een gezond smeersel op brood of toast dat een soepmaaltijd kan aankleden.


Ingrediënten

ongeveer een kilo courgette

priemwier

Een kwart kopje olijfolie of 50 gram roomboter

2 sjalotjes, fijngesneden

1 knoflookje, fijn gesneden

zout en peper naar smaak

Alle kruiden die in je keuken staan te schreeuwen om toegevoegd te worden


Bereiding

Rasp de courgette grof. Laat het even uitlekken en knijp daarna het vocht eruit door het in een schone theedoek te draaien (vocht kun je voor een soep of saus bewaren). Verhit de sjalotjes en knoflook kort in de olie of het boter. Voeg de courgette toe en schep het om. Laat het tot een smeerbaar papje inkoken op een medium vuurtje. Ondertussen hak je het priemwier ook fijn en voegt deze de laatste 10 minuutjes aan de courgetteboter toe.



Eenvoudige salade met verse priemwier

Priemwier tortilla


bottom of page