top of page

Recepten met zee-eik

Hieronder vind je recepten met gezaagde zee-eik (fucus seratus) en blaaswier (fucus vesiculosus). Maar deze zijn uitwisselbaar.


Wil je zeewier bestellen? Klik hier.



Portobello's zee-eik


Ingredienten







Bereiding












Quiche met Gezaagde zee-eik


Ingrediënten (voor ca. 4 personen)

Gezaagde zee-eik, in reepjes gesneden

300 gram gezeefd tarwemeel

snuf zout (of wierenzout mocht je dat al gedroogd hebben)

4 eetlepels rijststroop (of een andere zoetstof)

80 ml olijfoliescheut olijfolie

350 gr paddenstoelen naar keuze

4 bosuitjes gehakt

knoflookteentje

50 gr gehakte walnoot

50 gram gehakte zongedroogde tomaatjes op olie

paar takjes tijmgrof

zeezout


Bereiding

Meng het meel met zout, stroop en olie. Kneed goed met je handen tot het samenkomt. Voeg er zoveel water toe tot het deeg mooi stevig wordt en je er een veerkrachtige bal van kunt vormen. Kneed goed door.Verwarm de oven voor op 200 C. Bak de quichebodem zo’n 8 tot 10 minuten voor.Borstel de paddenstoelen schoon en snijd ze in stukken.Verwarm 2 eetlepels olie in de wok. Voeg de ui, gezaagde zee-eik, knoflook en paddenstoelen toe. Roerbak tot de paddenstoelen kleuren en de zee-eik zachter is. Voeg walnoten en zongedroogde tomaatjes toe. Roer hier tijm en eventueel grof zeezout door.Verdeel de vulling over de quichevorm (of vormpjes), en zet die 20 minuten in de oven. Zorg dat de onderkant gaar is. Zowel warm als koud lekker. Voeg naar wens nog geklopt eitje toe.


Recept: variant op recept van Lisette Kreischer

 


Bladerdeeg met Gezaagde zee-eik


Ingredienten voor de bodem

5 plakjes bladerdeeg

30 g macademianoten, fijngemalen

30 g panko paneermeel

30 g edelgist


Ingredienten voor de vulling

1 pakje tofu naturel (250 g)

1 tl kurkuma

1 tl knoflookpoeder

50 g edelgist

snufje peper en zout

1 tl worcester sauce (biona)

sap van een halve citroen

papje van 50 g maizena enen 50 ml sojamelk

2 sjalotjes, fijngehakt

olijfolie

40 g Gezaagde zee-eik, kleingesneden


Bereiding

Bekleed een taartvorm met de plakjes bladerdeeg, laat wat van het deeg over de rand hangen en prik met een vork gaatjes in het deeg. Zet in de koelkast.Smoor de sjalotjes in de olie tot ze zacht en lichtgekleurd zijn. Zet apart.Doe alle ingrediënten voor de vulling, behalve sjalot en zeewier, in de keukenmachine en pureer tot een glad mengsel. Spatel er dan de sjalot en het zeewier door.Neem de taartvorm met bladerdeeg uit de koelkast en verdeel een laagje macademiamengsel op de bodem. Schep daar de vulling op. Sla de randjes bladerdeeg terug over de vulling heen.Bak ong. 50 min. in een voorverwarmde oven van 190 °C tot hij gaar is.Laat een klein kwartiertje afkoelen en snij in punten. Strooi er wat Salade du Pêcheur over.


Bron: Angelika’s Blog

 

Chips van Gezaagde zee-eik


Dit recept is beslist niet het definitieve recept voor die heerlijke chips uit zee. Het is wat tijdrovend en je oven staat lang aan. Afijn, tot we een betere versie hebben, moeten we het hier even meedoen. Wellicht is combineren met andere ovenschotels een idee.


Bereiding

Verdeel over een groot ovenblik een flinke scheut olijfolie. Spreid hier de gezaagde zee-eik over uit en hussel het goed door elkaar zodat de olie goed verdeeld wordt. Afhankelijk van de hoeveelheid wieren doe je er eventueel nog een klein scheutje Tamari of Shoyu bij. Het is al zout genoeg natuurlijk. Strooi er sesamzaad er over heen.


De elektrische oven op 150 graden (135 graden heteluchtoven). De eerste 3 kwartier moet je om de 15 minuten husselen. Daarna doe je het vaker, zeker om de 10 minuten. De gezaagde zee-eik zal steeds luchtiger worden en moet op het einde echt gaan ritselen. Het duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. Na 1,5 uur moet je alert zijn, dat het niet gaat aanbranden!

Duw de eik met een houten lepel wat uit elkaar zodat alles ritselend krokant kan worden. Blijf zo vaak mogelijk husselen en pas op dat het niet te hard gaat. Je kunt niet zien wanneer het verbrand omdat de eik zwart zal worden van zichzelf en niet door verbranding. Zet de oven desnoods wat lager..

Gelijk opdienen of laten afkoelen en luchtdicht bewaren. Na verloop van tijd worden ze weer wat slof, dus wacht niet te lang met deze zilte versnapering te verorberen!


 



Gezaagde zee-eik burgers


Ingredienten

gezaagde zee-eik

zonnebloempitten

walnoten

knoflook

gember


Bereiding

...



Simpele ovenschotel met pompoen en gezaagde zee-eik


Ingrediënten (voor 4 personen)

1 pompoen van ongeveer 2 kilo

1 bol knoflook

gezaagde zee-eik, heel fijn gesneden

verse rozemarijn – 5 takjes

7 eetlepels (naar eigen inzicht)

olijfolie

1 el citroensappeper en zout


Bereiden

Verwarm de oven voor op 220 graden. Snij de pompoen in tweeën en schep met een lepel het vruchtvlees eruit. Snij de twee helften in halve maantjes (de schil laat je zitten). Beleg een bakplaat met bakfolie en leg hier de pompoen op. Voeg de losse tenen knoflook en heel fijn gesneden zee-eik toe aan de pompoen. Trek grof de blaadjes van de steeltjes rozemarijn en verdeel over de pompoen. Schenk de olijfolie en citroensap erover en bestrooi met peper en zout. Hussel alles een beetje door elkaar en plaats in de oven voor 40 minuten. Schep het halverwege even om.


Variant op een recept van de groenmeisjes.nl



Puree met gezaagde zee-eik


Ingrediënten

1 grote knolselderij, 2 pastinaken of een pompoenin blokjes

gezaagde zee-eik gehakt

2 tenen knoflook

rasp van 1 citroen

2 cm geraspte gemberwortel

snuf chili poederpeper en (keltisch, zeewier of kruiden) zout

klont roomboter

scheutje rijstmelk

kooksap van de knolselderij (pastinaak, pompoen)


Bereiding

Kook de knol, pastinaak of pompoen met de gezaagde zee-eik gaar in ruim water. Giet af en bewaar groente-nat voor een soepje en laat een bodempje achter. Pureer de groente. Voeg rijstemelk en klontje boter toe. Daarna overige ingrediënten toevoegen. Goed doorroeren. Eventueel nog even opwarmen en direct opdienen.

Heerlijk met een frisse salade


Recept van Janet Vrieling



Linguine met zeewierpesto


Ingrediênten

sap van een halve citroen

40 g geroosterde zonnebloempitten

40 g cashewnoten, paar uur geweekt

3 eetl edelgist

1 tl knoflookpoeder

handje basilicum incl. steeltjes

150 g dievries spinazieblokjes, ontdooid en uitgelekt

50 g blaaswier, kleingesnedenpeper en zout


Bereiding

Pureer alle ingrediënten tot een smeuïge massa, voeg zo nodig een scheutje water toe. Kook ondertussen 200 g linguini gaar, bewaar wat van het kookwater, en rooster een handje pijnboompitten. Meng de gare pasta met wat lepels pesto en een scheutje kookwater, schep op een bord en strooi er de pijnboompitten over.


Bron: Angelika’s Blog

 


Pompoen met blaaswier in een herfstjasje


Ingrediënten (voor 8 bladerdeegpakketjes)

8 plakjes plantaardig bladerdeeg (of een halve rol vers bladerdeeg dat je zelf in 4 vierkantjes hebt gesneden)

zeer fijngesneden blaaswier/gezzagde zee-eik

4 teentjes knoflook gesneden

1 pompoen

4 rode uien in dunne reepjes of ringen

een flinke scheut kookroom

2 theelepels verse rozemarijnpeper en zoutsnufje cayennepeper, optioneel

4 eetlepel (plantaardige) melk, optioneel


Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden.Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de knoflook 1-2 minuten. Doe de knoflook na het bakken in een bakje en zet aan de kant.Snijd de pompoen in kleine blokjes en leg ze, samen met het fijngesneden zee-eik, op een bakplaat. Zet ze 20-30 minuten in de oven tot de pompoenblokjes gaar zijn (ligt aan oven en dikte van blokjes hoe lang het duurt). Doe 4 eetlepels olijfolie in de koekenpan en voeg de uiringen toe. Schep een paar keer om. Laat de uien in totaal 30 minuten in de pan op laag vuur karamelliseren. Schep de uien elk 5 minuten om zodat ze niet aanbranden. Doe het pompoenmengsel samen met de gebakken knoflook, kookroom, rozemarijn, peper, zout en cayennepeper in een stevige blender of keukenmachine en mix tot een romige ‘crème’. Zet een rooster of bakplaat klaar waar de hapjes op kunnen. Verdeel de pompoenmix over de 8 plakjes bladerdeeg (ongeveer 2-3 eetlepels per hapje). Strooi de uien erover. Vouw de punten van het bladerdeeg naar binnen. Bestrijk eventueel de puntjes bladerdeeg met wat (plantaardige) melk. Verhoog de oven naar 220 graden. Schuif de pompoenpakketjes 15-20 minuten in de oven. De uien mogen een beetje krokant worden maar niet aanbranden.Haal ze uit de oven. Eet ze gelijk op of laat ze nog even afkoelen. Wij vonden ze iets afgekoeld het lekkerst.

 


Blaaswier in roomboter


Bereiden

Wanneer blaaswier jong is, is zij heel mals. Die jonge topjes kun je heerlijk in deroomboter even bakken met peper en knoflook en eet sesamzaad. 5 minuutjes maximaal. Als bij toverslag kleurt het wier frisgroen en blijft wat jonger van kleur dan het olijfbruin waardoor Blaaswier normaal gekleurd wordt. De smaak is nootachtig maar heeft ook iets weg van paddestoel. Maar dan op z’n zee’s…. Te gebruiken zoals je gebakken paddestoelen in je gerechten gebruikt.


 

Naanbrood met yoghurt en zeewier


Ingredienten

400 gr zelfrijzend bakmeel

zeewierzout of heel fijn gesneden zeewier

300 gr volle yoghurt


Kruidenolie maken van:

100 ml olijfolie

zeewierzout

1 teentje knoflook

2 tl specerij mengsel of oregano met kerrie, gebruik je eigen smaak en fantasie!

Peper


Bereiding

Kneed een soepel deeg van het zelfrijzend bakmeel met de yoghurt en het zeewierzout of fijngesneden vers wier. Je kan er ook wat Nigella zaadjes of komijn doorheen doen.Heb je geen zelfrijzend bakmeel dan kun je ook 400 gr bloem + 11 gr bakpoeder gebruiken. Het deeg is goed als het lekker elastisch en iets plakkerig aanvoelt. Daarna rol je het deeg uit (op ingevet bakpapier) en bak je het in een gloeiende grillpan in 3 minuutjes per kant. Bestrijk de kanten met de kruidenolie. Warm opdienen, mjam!

 


Gebakken aardperen met zee-eik


Ingrediënten

1 kg aardperen

½ bakje fijn gehakte zee-eik

2 handen vol vers broodkruim

3 handen vol vers geraspte Parmezaanse kaas

3 dl crème fraiche (of room)

2 tenen knoflook

sap van 1 citroen

1 cm gerapste gember (tegen de flatulentie)

1 handvol verse tijm (blaadjes)

zout en zwarte peper uit de molenolijfolie


Bereiden

Verwarm de oven voor op 220 graden. Schil de aardperen en snij ze in plakjes, hak Het Blaaswier fijn.Meng in een kom de room, het citroensap, gember, de knoflook, de helft van de tijm en het grootste deel van de Parmezaanse kaas en breng het op smaak met zout (proeven!) en peper. Meng nu de plakjes aardpeer en het wier erdoor en roer het geheel nog eens goed door. Schep het mengsel over in de ovenschaal. Meng de broodkruimels met de rest van de tijm en Parmezaanse kaas, en wat peper en zout. Strooi de gekruide broodkruimels over de aardperen en sprenkel er een beetje olijfolie over. Bak de aardperen ongeveer 30 min. in de oven of tot ze zacht zijn en broodkruimels mooi goudbruin van kleur zijn.


Geïnspireerd op een recept van Jamie Oliver



Wortelpeterselieschotel met fucus-topping

Tortilla met fucus

Rode kool met zee-eik




Zee-eik pesto

Hasselback aardappelen met zee-eik



bottom of page