top of page

Recepten met japans bessenwier

Heeft een knapperige, pietsje bittere smaak. Daar moet in combinatie een wat sterke smaak naast staan. Het kan gekookt of gewokt worden door je groente-gerechten heen. Of je gebruikt alleen de besjes: afritsen en vers door salades doen. Het gebeurt regelmatig dat wieren-eters enthousiast hun waardering voor de smaak van dit wier uitspreken.


Wil je zeewier bestellen? Klik hier.



Feestelijke bieten- plaatpizza met Japans bessenwier


Ingredienten humus

2 in schil gekookte bieten

200 gram kikkererwten uit pot

1 teentje knoflook

3 eetlepel tahin

½ eetlepel komijn

½ citroen geperst

Scheut olijfolie

Takje Koriander/tijm

Grote hand (ca. 80 gr) Japans bessenwier

Peper en zout (zeewier is al zout!) naar smaak


De bietjes kun je natuurlijk makkelijk vervangen door Peterseliewortel, Knolselderij of andere wortelgroentes.


Ingredienten plaatpizza

Bladerdeeg

Feta (of Feto, tofu van merk Taifun)

Koriander of thijm

Cherrytomaatjes

Japans bessenwier


Bereiding humus

Schep de helft van de kikkererwten uit pot in een diep bord. Haal de schil van de gekookte biet en prak ze samen met de kikkererwten, olie en citroensap. Goed doorroeren. Kook hoeveelheid water ter inhoud van een slakom, was het Japans bessenwier en hak het grof. Doe het in de slakom en begiet met gekookt water. Nu kleurt het wier frisgroen. Stort het in vergiet en spoel af met koud water. Bewaar een deel ter garnering. Knijp knoflookje boven het prutje uit, voeg wier, tahin, snuf zout en komijn toe en roer goed door. Regelmatig proeven en eventueel nog olie of water toevoegen als het te dik is.


Bereiding plaatpizza

Verwarm de oven op 200 graden. Bekleed bakplaat met papier en beleg deze met de losse velletjes bladerdeeg en druk de naden iets op elkaar. Prik gaatjes in de bodem met vork. Besmeer bodem gelijkmatig met de humus, verkruimel de feta of feto erover, beleg met gehalveerde tomaatjes en strooi overgebleven stukjes Japans bessenwier er overheen, maak af met wat peper uit de molen. De humus die je overhoudt kan morgen op brood! Zet ca. 25 minuten in oven. Dan de koriander erover heen strooien en nog even in de oven laten staan. Kleurt en smaakt heerlijk bij de onvermijdelijke pompoensoepjes!


Bron: WildWier


 



Komkommer salsa met Japans bessenwier


Ingredienten (voor 2 personen)

1 komkommer (spirelli geschaafd of flinterdunne plakjes)

5 zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes

50 gr gewassen en fijngehakt

Japans bessenwier

15 gr peterselie of koriander

2 el extra vergine olijfolie

1 el citroensap of azijn

Peper en zout


Bereiding

Schep groentes, wier en kruid door elkaar en breng op smaak met de rest. Puur eten is dit. Altijd fijn bij een pasta, een soepje of gewoon op je broodje. Of zo: bij de borrel met nacho.


Bron: WildWier



Maissoep met Japans bessenwier

Voorgerecht, ca. 3 personen


Ingrediënten

4 aardappels in blokjes

1 ui, gesnipperd

Japans bessenwier, fijn gehakt

3 teentjes knoflook

1 theelepel geraspte gember

peper naar smaak

2 eetlepels olijfolie

300 gram maiskorrels

750 ml bouillon


Bereiding

Bak de ui en knoflook op hoge temperatuur in de olie. Doe de bouillon, Japans bessenwier, aardappelen, gember en mais erbij en kook het voor 20 minuten tot de aardappeltjes helemaal zacht zijn. Pureer het tot een lekkere egale massa en serveer het met een lekkere dot room.


 

Zeewiercrackers


Ingrediënten (voor bakplaat van 30 x 35 cm)

100 gram tarwebloem

100 gram havermout (het soort waar je pap van kookt)

2 eetlepels sesamzaad

2 eetlepels zonnebloempitten

2 eetlepels lijnzaad

2 eetlepels zeewier: ik gebruikte gedroogd Japans bessenwier = 7 gram (= ca 70 gram vers)

wat stukjes gedroogde zeesla, vooral voor de kleur

3 gram zout

3 eetlepels olie

100 gram water + een beetje


Bereiding

Doe eerst alle droge ingrediënten in een bak of kom. Meng de ingrediënten goed.Voeg de olie toe.Voeg 100 gram van het water toe. Nu goed roeren. Als het mengsel een dikke stopverf wordt is de structuur goed. Voeg eventueel nog een klein beetje water toe. Het mengsel mag echter niet te nat worden. Al het vocht moet je er namelijk weer uit bakken. Laat dit minimaal 1/2 uur staan. Het geheel zal nu een plakkerig mengsel worden wat zich goed uit laat rollen.Verwarm de oven voor op 220 C hetelucht. Stort het mengsel op de bakplaat en rol uit met een (kleine) deegroller. Zorg er voor dat het deeg overal even dik op de bakplaat ligt. Let vooral op de randjes, als die (veel) dunner zijn zullen ze verbranden. Prik de uitgerolde deeglap in met een vork, of gebruik een deegroller met ‘punten’. Snij de deeglap in stukken met een mesje.Bak 6 minuten.Doe de oven open (waterdamp kan nu ontsnappen) en keer de bakplaat voor achter. Bak opnieuw 6 minuten en doe opnieuw de oven open. Verlaag de oventemperatuur naar 200 C hetelucht. Bak 3 minuten, doe de oven open en keer de bakplaat. Bak opnieuw 3 minuten. Bij mij zijn nu de eerste crackers mooi goudbruin. Die haal ik van de bakplaat en laat ze afkoelen op een rooster. Herhaal stap 10 steeds met 2 of 3 minuten tot alle crackers goed zijn. Het resultaat is een hele lekkere, zilte cracker.


Bron: Anja Geldof


 

Zeewierfalafel


Ingrediënten

150 gram gewassen Japans bessenwier

350 gr gedroogde kikkererwten

2 eetlepels tahin

2 teentjes knoflook

1 á 2 eetlepels kikkererwtenmeel of andere bloemsoort

Scheut olijfolie

klein snufje zoutpeper naar smaak

shoarma kruiden of komijnpoeder


Bereiding

Zet de gewassen kikkererwten een nacht, of minimaal 16 uur in ruim koud water.Was het Japans bessenwier en hak het fijn. Overgiet het in een fijn vergiet met gekookt water. Laat het uitlekken. Giet de erwten af en doe de ze met tahin, uitgeknepen knoflook, meel, shoarma poeder, peper en zout in een kom. Maal met een staafmixer alle ingrediënten fijn, maar niet te fijn. Grove stukjes geven een lekkere bite. Voeg dan pas de olie toe en als het mengsel te droog is wat water of nog beter citroensap (de rasp kun je gebruiken voor de dipsaus). Je kan het mengsel ook in je hand chopper doen, dan krijg je geluidsarme falafel. Probeer en een balletje, zo groot als jij wil. Als je het kan neerleggen en het niet uit elkaar valt, kun je verder draaien. Voeg anders nog wat meel toe als het te soppig is of wat vocht als ze te droog zijn. Olie in de pan en bakken maar! Falafel kun je met vele soorten wier maken, ga bijv. ook eens in de weer met zee-eik. Hak deze dan zo fijn mogelijk voordat je hem door de andere falafel-vrienden draait. Ook lekker: chili, zaden (zonnebloempitjes, pompoenpitten en verse kruiden.


Falafel is van zichzelf wat aan de droge kant dus een dipsausje vult dit wel aan. Bovendien is het gezellig.


Ingrediënten dipsausje:

200 ml volle yoghurt

Theelepel chilipoeder

Dikke teen knoflook

2 vingerkootjes gember

Citroenrasp van 1 citroen

1 eetlepel mosterd

Fijngesneden peterselie of dille


 

Boerenomelet met Japans bessenwier


Ingrediënten

Eieren

Knoflook

Peper

Evt. snufje zout

Japans bessenwier

Evt. Zeesla


Bereiding

Kluts de eitjes in een schaaltjeVerhit een beetje roomboter en/of olijfolie in een pan, fruit de knoflook en voeg het (fijngesneden) japans bessenwier toe. Bak dit een paar minuutjes tot het wier wat zachter wordt. Giet het eimengsel eroverheen en het omelet is binnen een paar minuten klaar.



Bietensalade met japans bessenwier, kappertjes en vinaigrette


Ingrediënten

japans bessenwier

verse rode bieten

rode ui

kappertjes

balsamico

rijstwijnazijn

olijfolie

zeezout en peper


Bereiding

Kook de bieten in de schil met zeezout en laurierblad. Wanneer de bieten gaar zijn giet je ze af en spoelt ze af met koud water. Wrijf de schillen er af met je handen.Meng de ingrediënten voor de vinaigretteSnij de rode ui in smalle reepjes en meng met alle andere ingrediënten.



Gazpacho met Japans bessenwier


Ingrediënten (voor 4 pers)

Japans bessenwier

500 gr rijpe tomaten

2 eetlepels olijfolie

3 bosuitjes in ringetjes

2 teentjes geperste knoflook

verse basilicum

1 rode peper, fijngesneden (zonder zaadjes) optioneel

750 ml tomatensap

sap van 1 limoen

1 avocado


Bereiding

Japans bessenwier wassen en heel fijnsnijden. Tomaat, Japans bessenwier, olie, ui, knoflook, basilicum en rode peper pureren, onderwijl tomatensap toevoegend. Breng op smaak met limoensap (bewaar wat voor de avocado) peper en als nodig, zout.Snij avocado in piepkleine blokjes en besprenkelen het met limoensap. doe dit bij de soep in. Serveer en geniet de gazpacho.




Rodekoolsalade met japans bessenwier

Misosoepje met japans bessenwier

bottom of page