top of page

Recepten met viltwier

Vers Viltwier kauwen is als een afwasspons opeten. Maar je kunt het in een theedoek rollen, het vocht er voorzichtig uit knijpen en fijngehakt/geblendered door bijvoorbeeld je pastasaus doen. Verder leent het zich in de keuken goed voor emulsies zoals tapenades. Je kunt er ook een culinaire olie van maken, dan kan je het dagelijks gebruiken. Gezondheid en smaak in één fles.


Wil je zeewier bestellen? Klik hier.


Viltwierpesto


Ingrediënten

2 teentjes knoflook gepeld

6 eetlepels geroosterde zonnebloempitjes

4-6 zongedroogde tomaten in olie

1 middelgrote bos verse basilicum of peterselie

viltwier (druk het vocht eruit in een schone theedoek)

olie van de zongedroogde tomaten

zout en peper naar smaak


Bereiden

Doe de knoflook in een keukenmachine of blender. Voeg de zonnebloempitten en zongedroogde tomaten en viltwier toe. Meng tot de ingrediënten goed vermengd zijn.Voeg de basilicum, met inbegrip van alle zachte stengels toe. Meng tot de basilicum wordt gehakt en het mengsel samen begint te klonteren.Voeg een eetlepel olie per keer toe en meng tot alles is gecombineerd. Voeg meer olie toe tot je de gewenste consistentie hebt bereikt. De saus moet een fijne, licht korrelige textuur hebben. Op smaak brengen met zout en peper. .





Aubergine met Viltwier


Ingrediënten

50 gr Viltwier (heel grondig en stevig wassen vlak voor gebruik. Vocht eruit draaien door het in een schone theedoek te rollen en stevig uit te knijpen. Anders wordt de dressing te nat.)

Olijfolie

Peper naar smaak

Sinaasappelschil van halve biologische sinaasappel

7 lepels volle kwark

½ lepel mosterd

Lepel honing

6 takjes dille (of gedroogd voor deze tijd van het jaar)

2 vingerkootjes gember

2 Aubergines in blokjes


Bereiden

Verwarm de oven op 180 – 200 graden. Giet gekookt water in een kom op deze op te warmen. Was de aubergines en snijd in blokjes. Doe in een ovenschaal en spatel er flink olijfolie door heen met snuf peper en zout. Zet in de oven voor ca. 20 minuten en schep af en toe even om. Roer in de voorverwarmde kom (dan koelt de dressing de warme aubergine strakjes niet teveel af een lepel honing en 7 lepels volle kwark. Schep dit goed door. Hak het viltwier na wassen en drogen, zo fijn mogelijk. Hetzelfde voor de dille en voeg samen met viltwier en sinaasappel- en gemberrasp toe aan de dressing. Klop hem door en zet weg. Als de aubergine klaar is, de viltwierdressing erbij serveren met een lekkere pasta en gebakken spekjes of gerookte tofublokjes. Serveer er een frisse salade van geraspte wortel bij. Of maak er een lekkere Fatteh van, ook superrrr lekker!



Culinaire olie

Culinaire olie voor dagelijks gebruik.


Ingrediënten

200 gr Codium

0,3 l druivenpitolie


Bereiding

Trek de ingrediënten vaccuum in kookzak.

Gaar in ‘Au bain marie’ op 60 graden gedurende 1 uur.

Giet door zeefje en houd fris in koelkast.



Viltwier bieten humus


Ingrediënten

2 rode bieten (gekookt)

gehakt viltwier (

korianderblad of peterselie (naar eigen smaak)

1 blik kikkererwten

2 teentjes knoflook

3 eetlepels sesamzaadjes of tahin

1 eetlepel komijn

½ citroen geperst

1 eetlepel azijn (het liefst een fruitige zoals framboos of granaatappel)

3 eetlepels olijfoliezout (niet teveel! ) en peper


Bereiden

Doe de geschilde bieten met gehakte viltwier, korianderblad, de kikkererwten, de knoflook, de sesamzaadjes of tahin, de komijn, de azijn en het citroensap in een keukenmachine of blender en mix tot het een egale massa is. Proef en pas aan naar smaak met wat extra olijfolie voor de smeuïgheid en azijn, citroensap of zout (!) en peper voor de smaak. Klaar!



Knol-wortel-viltwier


Ingrediënten (voor 4 personen)

150 gram viltwier

Knolselderij

4 wortelpeterselie wortels

Vandouvan-kruiden (of welke je maar lekker vindt)

2 lepels kokosolie

Peper en zout naar smaak

Geroosterde pompoenpitjes


Bereiding

Voor dit maaltje kun je eigenlijk alle knollen en wortels gebruiken die je maar wilt. En dan ook nog eens in de verhoudingen die je maar wilt, dus ja, een recept is dus niet nodig. Dan toch: Wij kozen voor wit: knolselderij en peterseliewortel. Met groen: viltwier.Een heul makkelijk en lekker gerecht wat je kunt serveren met bijvoorbeeld geroosterde groentes, salade en lekker gebakken oesterzwam. Maar met een lekkere vleesvervanger (of …) in de flanken is deze puree ook al heel lekker! Maak gelijk flink wat, kun je er de volgende dag er een soepie van maken.

Het lekkerst is als je de knol en de wortels stoomt. Koken mag ook maar dan heb je minder van alles (smaak en vitamientjes). Terwijl groentes gaar staan te worden was je het viltwier en blender je het tot een egale smurrie. Stamp de gare groentes tot een gladde puree, schep viltwier en kokosolie erdoor en breng het op smaak met de Vadouvan en peper en zout. Zo-simpel-is-koken-met-wier.



Omelet met champignons en viltwier


Ingrediënten (voor 4 personen)

Viltwier

2 doosjes kastanjechampignons (a 250 gram)

6 eieren

6 el melk

2 el basilicum

2 el peterselie

50 gr boter

150 gram gemalen belegen kaas


Bereiding

Borstel champignons schoon en snijd in plakjes. Droog het viltwier in een theedoek, knijp het vocht er een beetje uit. Snijd het viltwier in kleine stukjes. Klop eieren los met melk, kruiden, zout en peper. Verhit in koekenpan 20 g boter en bak champignons en het viltwier 6 min. Breng op smaak met zout en peper en houd warm. Verhit gedeelte van boter in koekenpan. Bak achtereenvolgens vier omeletten van eimengsel. Leg omeletten op vier borden. Verdeel champignons erover en bestrooi met kaas. Klap omeletten dicht. Serveer met brood, besmeer eventueel met brood. Lekker met frisse groene salade met vinaigrettedressing.



Tofupannekoekjes van biet en viltwier


Ingrediënten

2 eieren, losgeklopt

1 tl maizena

1 tl ketjap

2 fijngehakte bosuitjes

1 geperst teentje knoflook

1/2 blok tofu (vocht uitgeknepen in schone theedoek)

1 fijngeraspte bietviltwier (in diezelfde theedoek uitknijpen)

zout en sambal naar smaakolie om in te bakken


Bereiden

Voeg alle ingrediënten (behalve biet en viltwier) bij elkaar en pureer het met een staafmixer. Voeg dan de overgebleven ingrediënten toe aan het eimengsel en bak in een grote pan met hete olie 3 pannenkoekjes per keer.Lekker op een broodje of bij een salade!



Salade met geroosterde paddenstoelen en viltwier

Lunch- of licht hoofdgerecht: 2 personen


Ingrediënten

250 g gemengde paddenstoelen

viltwier

3 eetlepels olijfolie

1-2 theelepels fijngehakte verse rozemarijnzout en peper

1 bosuitje, fijngehakt

1 eetlepel balsamicoazijn

1 kleine courgette

75 gr rucola melange

enkele worteltje

geraspt stukje parmezaanse kaas


Bereiden

Verwarm de oven voor op 225 C. Snijd de paddenstoelen in stukken. Druk het vocht uit het viltwier (in een theedoek) en snijd deze ook in stukjes. Meng ze in een ovenschaal met de helft van de olie, de rozemarijn en naar smaak zout en peper. Spreid alles uit in de ovenschaal en rooster ze 15 min. In het midden van de oven.Marineer intussen de bosui 5 minuten in de azijn. Klop er vervolgens de resterende 1,5 eetlepel olie en naar smaak zout en peper door. Maak met een spiraalsnijder van de courgette spaghettie of schaaf de courgette in reepjes en meng ze door de dressing. Meng in een kom de rucola melange met de geraspte wortel. Schenk het vocht uit de schaal met paddenstoelen en viltwier bij de courgette en meng de courgette vervolgens door de sla met wortel. Schep de paddenstoelen en het viltwier op de salade en schaaf de kaas boven de salade. Lekker met brood ..



Gazpacho met Viltwier of Japans bessenwier


Ingrediënten (voor 4 personen)

Viltwier of Japans bessenwier

500 gr rijpe tomaten

2 eetlepels olijfolie

3 bosuitjes in ringetjes

2 teentjes geperste knoflook

verse basilicum

1 rode peper, fijngesneden (zonder zaadjes) optioneel

750 ml tomatensap

sap van 1 limoen

1 avocado


Bereiden

Viltwier wassen (en droogknijpen in theedoek) en heel fijn snijden. Tomaat, zeewier, olie, ui, knoflook, basilicum en rode peper pureren; onderwijl tomatensap toevoegend. Breng op smaak met limoensap (bewaar wat voor de avocado) peper en als nodig, zout.Snij avocado in piepkleine blokjes en besprenkelen het met limoensap. Doe dit bij de soep in.


Uit: Seaweeds, edible, available & sustainable van O. Mouritsen

 






bottom of page